Thursday, March 6, 2014

IV nädal (5.03 - 11.03): tugitehnoloogia

Ülesanne: Valida kaks tugitehnoloogia toodet (samast kategooriast - eriklaviatuurid, punktkirjatehnika vms) ja võrrelda neid omavahel.


Valitud said kaks erinevat toodet, mille eesmärkideks anda võimalust kontrollida klaviatuuri ja hiire tegevust. Valitud toodeteks osutusid Emotiv Epoc Headset (järgnevalt EEH) ja OCZ NIA - Neural Impulse Actuator (järgnevalt NIA). Kahe toote puhul on tegemist selliste toodetega, mis võimaldavad liigutada hiirt ja täita klaviatuuri käske läbi aju töö monitooringu.
Tooteid pakkuvate ettevõttete veebilehed:
Emotiv Epoc Headset
Järgnevalt on välja toodud näited eelmainitud toodetest.

Emotiv Epoc Headset


OCZ NIA - Neural Impulse Actuator 


Järgnevalt on välja toodud toodete positiivsed ja negatiivsed jooned

EEH
Positiivne
  • kasutamiseks on vaja ainult normaalselt funktsioneerivat aju
  • juhtmevaba
  • palju võimalusi käskude kodeerimiseks
  • saab juhtida nii hiire kui ka klaviatuuri tegevusi
  • suurem osa määratud käskudest on lihtsalt reprodutseeritud ega vaja suurt füüsilist aktiivsust
  • ühilduvus erinevate OP süsteemidega
  • kombineeritult arvutiga saab rakendada ka teistele tehnoloogilistele lahendustele(näiteks elektri ratastooli juhtimine)
Nevatiivne
  • kõrge hind (220 - 550 €)
  • konfiguratsioon võib osutuda keeruliseks
  • hooldus võib osutuda erivajadusega inimese jaoks ebamugavaks
  • paigalduse juures võib tulla esile raskusi, kus erivajadusega inimene on sunnitud otsima abi teistelt
  • toote kasutamiseks on vaja vähesel määral arendada endas spetsiifiline mõtlemis oskus
  • toote aku kasutus aeg (12 tundi)viitab sellele, et seda on vaja laadida iga päev, selleks et seda saaks kasutada
  • tegu uue tehnoloogiaga, mis on oma arengu järgus alles alguses, seega võib tulla esile tõrkeid seoses selle kasutamisega
  • piiratud käskude arv


NIA
Pikkema otsingu peale selgus, et NIA toodet enam ei müüda, kui ainult mõnel üksikul lehel, sellegi poolest NIA on oma hinna poolest odavam (~150 €) . Kui eelneva toote puhul oli rohkelt infot nii kasutamise kui ka konfigureerimise kohta, siis NIA puhul oli seda väga vähe. Isegi tootet arendanud ettevõtte veebilehel oli tegu väga vähese infoga. Seega objektiivselt tuua välja NIA negatiivsed ja positiivseid külgi on üsna raske just info vähesuse pärast. Siit ka ainult lühike võrdlus NIA ja EEH vahel.
NIA puhul suurimaks eeliseks on tema hooldusega ja paigaldusega seotud aspektid. Võrreldes EEH tootega, NIA ei vaja erilist hooldust ning toote pähe paigaldamine on kergem. Samuti Võrreldes EEH'ga, NIA on juhtmega toode ehk ühelt poolt võib seda lugeda plussiks (ei ole vaja laadida), teiselt poolt juhe võib tekitada ebamugavusi kasutamisel piirates kasutada liigutusi. Tehnoloogilise poole pealt pakuvad mõlemad tooted sarnaseid funktsioone, milleks olid nii hiire liigutamine ja hiire nupude vajutused kui ka klaviatuuri klahvide vajutuste kontroll. Amazoni lehel oli NIA kohta nii positiivseid kui ka negatiivseid kommentaare. Millega aga nõustusid paljud, oli asjaolu, et NIA'ga harjumine vajab kaua aega.


Kokkuvõteks võib öelda, et mõlema toote puhul on tegemist väga innovaatilise lähenemisega arvuti tegevuste juhtimiseks. Pakutud lähenemine oleks suureks abiliseks erivajadustega inimeste jaoks. Hetkel vaadates kahte tootet on keeruline teha järeldusi kumb neist on parem. Ilmselt sellise otsuse langetamiseks oleks vaja ise proovida neid. Leitud info kohaselt NIA eeliseks on tema madalam hind ning kasutaja sõbralikkus (ei vaja erilist hooldust, ei vaja laadimist). Samas EEH juures on palju suurem tugi tootja firmalt, kuid selle kõrval ka kohe suurem hind, mis tava inimese jaoks on minu meelest liialt kõrge.
Uurides lähemalt NIA veebilehte selgus, et hetkel arendatakse antud tootest uuem versioon, kuid kahjuks ei ole seal mainitud millises järgus arendus on. Siit ka tuleb loota, et NIA arendajad suudavad oma uue toote versiooniga jääda sama hinna juurde andes võimaluse suuremaks toote kasutus levikust, mis annaks võimaluse nii mõnelgi erivajadusega inimesel kasutada arvutit palju mugavamalt.

No comments:

Post a Comment