Tuesday, March 18, 2014

V nädal (12.03 - 18.03): ligipääsetav Internet

Analüüsitud veebileht: https://dl.dropboxusercontent.com/u/21682298/Haridustehnoloogia/Index.htm
Autor: Julia Golubeva

Üldinfo:
Veebileht on pühendatud Päikesesüsteemile. Koosneb kolmest lehest, mis on omavahel seotud linkidega. Igal lehel on olemas pilt.

Analüüs:
Valideerides W3C validaatoriga igal lehel leiti vigu. Osad neid olid korduvad, teised aga omased ainult ühele lehele. Ülesehituse poole pealt on tegu selgelt kirjeldatud lehtedega, kus on olemas head, body oma kohtadel. Nagu üldinfos oli mainitud igal lehel on olemas pilt. Piltide puhul on korrektselt määratud alt tekst, kuid arvan, et kirjeldused võiksid olla natuke pikemad andmaks täpsemat infot ekraanil toimuvast. Natuke kummaline on tiitli kohal olev kirjeldus, mis ei sobi lehe sisuga. Piltide puhul olid olemas ka viited algallikatele. Värvivaliku poole pealt arvan, et värvid on sobivad ning piisavalt kontrastsed teksti lugemiseks.
Kahjuks veebilehtedel oli täiesti puudu CSS fail, kus peaks olema määratu lehe vorming. Selle asemel kõik vormingu osad oli tehtud html'i abil. Veebilehtedel oli lingid ka teistele väljaspool olevatele lehtedele, mis olid selgesti kirjeldatud. Kahjuks link, mis viib avalehele jäi alla, mis võib raskendada selle nägemist, st näiteks minu monitori puhul see läks kaduma alla ning alguses arvasin, et tagasi saab ainult back nupuga. Siit ka soovituseks oleks avalehe lingi nihutamise üles poole, et ta oleks kohe peale lehe laadimist nähtav. Üheks miinuseks antud lehe puhul võib osutuda ka külastatud linkide värv, mis minu puhul on tume lilla. Musta tausta peal sellised lingid võivad nägemise puudega inimese jaoks olla raskesti eristatavad. Aga nagu juba mainisin, puudub CSS ning selle olemasolu juhul linkide värvi saab väga lihtsalt muuta.

Kokkuvõte:
Üldiselt on tegu lihtsa veebilehega, millel on küll osad puudused, aga mis on lihtsasti parandatavad. Kõik veebilehe peamised osad olid olemas ning oma koha peal. Suuremaks puuduseks on kindlasti CSS'i puudumine, mille olemasolu lahendaks osad kirjeldatud puudused. 

No comments:

Post a Comment