Wednesday, March 26, 2014

VI nädal (19.03 - 25.03): võrgusuhtluse eripärad

Kuna minu magistritöö on seotud otseselt keele ja kõnega, siis olen suhtlemist seal vaadanud üldise semantika vaatenurgast ning seal nimetatud üksteise mõistmise probleemidest. Vaadanud mitu erinevat veebipõhist suhtluskonda jõudsin suhteliselt kiiresti otsusele, et virtuaalkeskkonnas inimesed teevad täpselt samu vigu nagu ka reaalelu suhtluses. Mis toimub on see, et kõike, mida inimesed edastavad sõnadena "filtreeritakse" lugeja peas ning ta tajub loetud sõnu vastavalt oma kultuurile, teadmistele jne. Seega ma arvan, et inimestega suhtlemine on tihti üsna keeruline just ühtse arusaama tekitamiseks mingist objektist, nähtusest vms. Proovinud mitme inimesega lähemalt rääkida nende poolsetest tehtud vigadest (üldistamine, viite puudumine, ühe nähtuse puhul tajutu rakendamine kõikidele teistele sarnastele nähtustele jne) ei võetud mind kuulda kuna arvati, et ma kõigest püüan "kiusata neid". Seega suhtlemine või õigemini info edastamine ei ole otseselt seotud keskkonnaga, kus seda tehakse, ega sellega kas seda tehakse anonüümselt või pannakse nime juurde, suhtluse ja saadud info probleemid on sarnased. "Lihtsõnu" iga inimene tõlgendab loetud, kuuldud just nii nagu "käsib" tal tema taust (kultuur, religioon, oskused jne). 
Kuna ülesandeks oli siiski analüüsida mingit kindlat keskkonda siis võtsin ette enda poolt enam kasutatud Facebook'i. Enda jaoks üldistasin seal olevaid suhtluskanaleid neljaks. 
Esimene on chat'i funktsioon, kus saavad kasutajad suhelda nii teksti abil, video, kui ka heliga. Sellele lisaks on võimalus seal saata failidena pilte. Esimese osa all samuti mõtlen kirjade saatmise võimalust. Nimelt Facebook'i on võimalik kasutada nii Facebook'i kasutajatele kirjade saatmiseks, kui ka tava emailina. Mida tuleb märkida on aga see, et Facebook'ist välja kirjade saatmine ei tööta alati, nimelt vahel jõuab kiri saajani vahel mitte.
Teise tasemele jääb arvatavasti Facebook'i kõige populaarsem funktsioon ehk seina postitused. Igal kasutajal on oma sein kuhu ta saab postitada pilte, teksti, videosid jne. Samuti saab teha postitusi ka teiste kasutajate seintele (siin kohal teiste kasutajate all mõtlen ka gruppe, Facebook'is olevaid huvilehti, firmalehti jne). 
Kolmas tase on seotud teisega. Nimelt siin kohal näen ma seina postituste all võimalust kommenteerimiseks, kus toimub kõikidele avalik (antud kohal avalikust määrab postitaja) mõtete vahetus.
Neljandale tasemele jäävad kõik suhtlused, mis ei ole otseselt seotud Facebook'i kontoga ehk siis see suhtlus, mis toimub erinevates Facebook'is olevates mängudes, rakendustes jne. Sellistes keskkondades võib vahel piirduda suhtlemine ainult sellega, et kasutajad näevad, kes antud hetkel nende sõpradest (kes kasutavad sama rakendust, mängu, keskkonda) on "võrgus".
Vaatamata sellele et Facebook võimaldab suhelda erinevaid kanaleid pidi otsest "suhtlust" (üksteise mõistmist, info samuti tõlgendamist jne) minu meelest ei toimu nagu mainisin ka alguses. Seega olen arvamusel, et virtuaalkeskkondades, suheldes inimesed tegelikult ei mõista üks teist (kuigi arvavad, et mõistavad). Ning vastavalt sellele, mida olen pannud tähele enda ümber, kus suhtlus on toimunud reaalelus, seal võib näha täpselt sama tendentsi.

No comments:

Post a Comment